WOSM sumbang AS$2,000

IMG_2718KUALA LUMPUR 26 Jan. – Pertubuhan Pergerakan Pengakap Sedunia (WOSM) memberi sumbangan sebanyak AS$2,000 dolar (RM7,217) kepada Jawatankuasa Bantuan Bencana Banjir Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) bagi melaksanakan misi bantuan banjir diseluruh negara.

Sumbangan itu disampaikan oleh Pengarah Biro Pengakap Dunia Wilayah Asia Pasifik (APR), J. Rizal Pangilinan kepada Timbalan Yang Dipertua Majlis Pengakap Negara, Datuk Dr. Aziz Jamaludin Mhd. Tahir dalam majlis Penganugerahan Medalion Eksekutif Pengakap Profesional bagi Kursus Asas Pengurusan (BMC) APR Ke-49, di sini baru-baru ini.

Rizal Pangilinan berkata, sumbangan itu sebagai tanda prihatin WOSM terhadap tragedi yang menimpa negara ini dan setiakawan antara pertubuhan dunia itu dengan PPM.

“Membantu orang merupakan teras dalam pengakap. Kita bersimpati dengan apa yang berlaku di Malaysia dan dengan sumbangan ini diharapkan dapat mengurangkan sedikit sebanyak beban mangsa-mangsa yang terjejas.

“Saya melihat ahli-ahli pengakap di negara ini telah bertungkus-lumus dalam memberi sumbangan. Saya berasa amat berbangga dan mengucapkan syabas kepada mereka. Saya berharap semangat ini dapat dikekalkan,” katanya.

Dalam majlis itu, Rizal Pangilinan turut menyampaikan ‘medalion’ Eksekutif Pengakap Profesional kepada 10 pemimpin pengakap yang menyertai BMC-APR Ke-49 di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang pada April 2013.

Selain itu, majlis turut menyaksikan penganugerahan ‘dua biji manikayu’ kepada empat anggota pengakap yang disampaikan Pesuruhjaya Latihan Pengakap Negara, Datuk Paduka Abdul Shukor Mohsin.

Sumber

Bantuan sukarela Pengakap diluaskan ke Beaufort pula.

IMG_2719Para anggota Persekutuan Pengakap Daerah Beaufort dilokasi pusat pemindahan penduduk yang terjejas akibat banjir di daerah Beaufort, Sabah sedang giat melaksanakan tugasan bantuan dan agihan pelbagai keperluan serta sokongan moral kepada para penduduk.

Operasi tersebut diketuai oleh Pesuruhjaya Pengakap Bahagian Pedalaman Bawah (Beaufort), Awang Sham Buragang.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara merangkap Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Sabah, Datuk Dr. Awang Zaini Haji Suntim turut berada ketika melakukan lawatan dilokasi pusat pemindahan yang terjejas.

Pengakap Jasin Membuka Tirai Tahun Baru Dengan Mesyuarat Majlis Pesuruhjaya Pengakap Daerah Jasin Bil.1/2015

Oleh : Ahmad Iswadi Ishak, PBSD Jasin

pbsdjasn_pengakap15

JASIN, 22 JANUARI 2015 – Pengakap Daerah Jasin membuka tirai tahun 2015 dengan mengadakan Mesyuarat Majlis Pesuruhjaya Pengakap Daerah Jasin Kali Pertama 2015 pada hari ini di Pejabat Pendidikan Daerah Jasin sebagai satu langkah awal dalam memastikan pertubuhan ini menyambung kesinambungan hasil dan usaha pada tahun sebelumnya.

Mesyuarat yang dihadiri lebih 20 Pemimpin Pengakap dari seluruh daerah Jasin ini  dipengerusikan Pesuruhjaya Pengakap Daerah Jasin, Md Amin  Sadi. Hadir sama, Mohd Zamir Mohd Sharif selaku  Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Melaka.

Di antara agenda yang dibincangkan adalah bedah siasat kepada aktiviti-aktiviti yang telah diadakan pada tahun 2014, pembentangan rancangan aktiviti bagi tahun ini, perbincangan senarai tugas Penolong Pesuruhjaya serta pengesahan surat lantikan dan penerangan berkenaan Visi Pengakap Melaka Gemilang 2025.

Pengakap Daerah Jasin juga adalah diantara badan gabungan dalam Majlis Gabungan Belia Daerah Jasin dan amat aktif dalam melaksanakan aktiviti tidak terhad kepada aktiviti Pengakap sebaliknya juga menjalin kerjasama yang erat dengan agensi-agensi lain antaranya Pemadam Daerah Jasin dan Pejabat Belia dan Sukan Daerah Jasin.

PPNBD bantu mangsa banjir Daerah Limbang, Sarawak

Oleh:  Hamdanajib Haji Domeng

MISI penghantaran bantuan yang diketuai oleh Yang Dipertua  PPNBD, Dato Paduka Ar. Haji Idris bin Haji Abas menyerahkan bantuan berkenaan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Danau, Yang Berhormat Paulus Palu Ngumbang. (Foto : PPNBD)

MISI penghantaran bantuan yang diketuai oleh Yang Dipertua PPNBD, Dato Paduka Ar. Haji Idris bin Haji Abas menyerahkan bantuan berkenaan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Danau, Yang Berhormat Paulus Palu Ngumbang. (Foto : PPNBD)

KUALA LURAH, Ahad, 25 Januari. - Persekutuan Pengakap Negara Brunei Darussalam (PPNBD) mengambil langkah segera dengan menubuhkan Tabung Bantuan Kemanusiaan bagi membantu mangsa-mangsa banjir yang sedang dialami oleh penduduk di Daerah Limbang, Sarawak.

Bantuan yang berupa makanan, minuman dan keperluan asasi telah dapat dikumpulkan melalui sumbangan daripada seluruh warga dan keluarga ahli PPNBD yang turut prihatin melihat musibah banjir yang telah melanda beribu penduduk di Daerah Limbang.

Misi penghantaran bantuan yang diketuai oleh Yang Dipertua  PPNBD, Dato Paduka Ar. Haji Idris bin Haji Abas telah berjaya  menyerahkan bantuan  berkenaan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Danau, Yang Berhormat Paulus Palu Ngumbang sebelum mengagih-agihkan kepada mangsa banjir.

Penyerahan misi bantuan kemanusiaan ini dibuat melalui kerjasama Persekutuan Pengakap Malaysia Cawangan Negeri Sarawak, Daerah Limbang, berlangsung di Dewan CIQ Tedungan.

Turut serta  dalam misi penghantaran tersebut ialah Ketua Pesuruhjaya Pengakap, Haji Awang Badar Haji Ali; Setiausaha Agung, Pesuruhjaya-Pesuruhjaya Pengakap, Pegawai Eksekutif Pengakap dan ahli Pengakap Kelana serta ahli Pengakap Muda.

Juga hadir pada majlis tersebut ialah Pengerusi Majlis Pengakap Daerah Limbang, Temenggong Ang Keng Su; Penolong Ketua Pesuruhjaya Negeri Sarawak Kawasan Utara, Mohammad Tangah; Pesuruhjaya Pengakap Daerah Limbang, Benyamin serta pemimpin-pemimpin pasukan pengakap dan ahli-ahli pengakap dari Daerah Limbang.

Dengan penyerahan bantuan tersebut diharap akan dapat meringankan bebanan yang sedang ditanggung oleh mangsa-mangsa banjir.

Sumber

WSB management staff help flood victims get back on their feet.

IMG_3225_0

True to the Scout’s Promise “helping other people at all times’’, the World Scout Bureau generously raised funds to purchase essential items to help flood victims in Malaysia get back on their feet.

The funds were collected from members of its management staff from the World Scout Bureau offices in the six Scout regions – Africa, Arab, Asia Pacific, Eurasia, Europe and Interamerica — who were in Kuala Lumpur for their team meeting.

This was the first time the WSB management staff were meeting in Kuala Lumpur, the location of its latest office which was opened by the Prime Minister of Malaysia in June last year.

The essential items included bottled mineral water, school uniforms, shoes, socks, and cleaning items such as brooms, mops, pails and detergents. The items were handed over to the Flood Relief Supplies Collection Centre of the Royal Malaysian Air Force.

To date, the RMAF has distributed more than 3,000 tonnes of supplies to the flood affected areas.

In late December last year, parts of northern, southern as well as East Malaysia experienced severe flooding as a result of unusually heavy rainfall. The unprecedented disaster was the worst in decades – it claimed at least 24 lives, forced about 200,000 people to evacuate their homes and caused total losses amounting to RM1 billion.

Source

Mesyuarat Agung Pengakap Pendidikan Khas SMKBT 2015

961729_894090053956180_1021142501_n 10933334_894089970622855_1363902253_nPada 21 Januari 2015 yang lalu, Mesyuarat Agung Persatuan Pengakap Pendidikan Khas SMK Bandar Tenggara telah diadakan sebagai sebahagian daripada aktiviti kokurikulum 2015. Mesyuarat telah dikendalikan oleh En. Khairul Aime B. Mohd Termizi dan Pn. Sahira Haryati Bt Sairi. Dalam mesyuarat tersebut Ahli Jawatankuasa Pengakap Pendidikan Khas bagi sesi 2015 telah dilantik. Pada perjumpaan pertama ini, ahli-ahli Pengakap turut didedahkan dengan asas kawad dan penulisan buku log.

Ketua Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Mohammad Shahrum Bin Osman menyerahkan selempang dan piagam penghargaan untuk dua tokoh Pramuka Aceh Barat

Bupati Aceh Barat Terima Pin Emas (Foto: Aktual.co/Masriadi Sambo)

Bupati Aceh Barat Terima Pin Emas (Foto: Aktual.co/Masriadi Sambo)

Banda Aceh — Bupati Aceh Barat dan Ketua Majelis Pembina Pramuka Aceh Barat HT Alaidinsyah dan Ketua Kwarcab Pramuka Aceh Barat H Rachmat Fitri menerima pin emas dari Pramuka Malaysia, Sabtu (17/1) di Meulaboh, Aceh Barat.

Penganugerahan itu diberikan pada Aceh Barat karena dinilai berhasil mengembangkan pramuka di kabupaten itu. Selain itu, Aceh Barat juga turut mengikuti Jambore antar bangsa di Perak Malaysia, November lalu.

Ketua Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Mohammad Shahrum Bin Osman menyerahkan selempang dan piagam penghargaan untuk dua tokoh pramuka Aceh Barat itu.

“Anugerah Pingat Emas dari Pengakap (Pramuka) Malaysia untuk Aceh Barat karena dinilai berhasil melakukan pembinaan pramuka di daerah dan sebagai bentuk terimakasih atas keikutsertaan Pramuka Aceh Barat mewakili Aceh pada Jambore Pramuka Internasional yang berlangsung pada November tahun 2013 di Perak Malaysia,” sebut Mohammad.

Sementara itu, Bupati Aceh Barat HT Alaidinsyah menyebutkan penghargaan itu merupakan kebanggaan bagi Pemkab setempat. Diharapkan, ke depan, Pramuka di Aceh Barat semakin berkembang dan memberikan kontribusi positif untuk perkembangan generasi muda.

“Komitmen kita, Pramuka harus terus maju dan semakin berkembang di Ace Barat,” pungkas HT Alaidinsyah.

Sumber