Persekutuan Pengakap Malaysia The Scouts Association of Malaysia
Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia. Rumah B-P Jalan Hang Jebat.  50150 Kuala Lumpur. Malaysia.
Tel : +603-2078 0836, +603-2070 6978, +603-2072 0152        Faks : +603-2070 9057          Email : pengakap@scouts.my
Surat Siaran The 5th Islamic Private School Scout Jamboree 2014
22/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dipanjangkan surat siaran mengenai the 5th Islamic Private School Scout Jamboree 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Berita bergambar
22/07/14
Penolong Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara (Teknologi Maklumat dan Komunikasi), Encik Ahmad Sabri Saad (dua dari kanan) menyerahkan cenderamata daripada Persekutuan Pengakap Macau kepada Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Datuk Dr. Mohamad Shahrum Osman yang diperolehinya ketika menghadiri Bengkel Pemerolehan Dana Rantau Asia Pasifik di Macau dua minggu lalu pada Mesyuarat Majlis Pesuruhjaya Pengakap Negara Siri 12/2014 di sini, kelmarin.

* Ralat - Harap maaf kesilapan teknikal pada nama Encik Ahmad Sabri Saad pada awal artikel. Kesilapan adalah tidak disengajakan.

Berita bergambar
22/07/14
KUALA LUMPUR 21 Julai - Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Datuk Dr. Mohamad Shahrum Osman menyerahkan bubur lambuk kepada Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Kedah, Ismail Ku Ishak sambil diperhatikan oleh Ketua-Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri dan Penolong-Penolong Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara sempena Mesyuarat Majlis Pesuruhjaya Pengakap Negara Siri 12/2014 di sini, kelmarin.

Penerbangan Malaysia Airlines MH#17 - Takziah
22/07/14
18 Julai 2014

Rakan sekerja yang dihormati;
Kawan yang dihormati:

Saya begitu sedih apabila terdengar berita mengenai penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH#17 yang ditembak dan terhempas di Ukraine ketika dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur awal pagi hari ini.

Ucapan takziah ditujukan kepada keluarga dan sahabat handai 298 mangsa (penumpang dan anak kapal) dalam nahas tersebut.

Ingin saya katakan, kita semua terkejut dengan berita tersebut. Ini adalah satu perkara yang tidak boleh dijangka dalam kehidupan. Walaupun kita sentiasa cuba berhati-hati dan berwaspada, namun terdapat perkara-perkara di luar kawalan yang tidak mampu kita elak. Mari kita lakukan yang terbaik dalam hidup ini dan mewujudkan dunia yang lebih baik kepada semua orang.

Sila menyertai saya dalam mengingati mangsa-mangsa MH#017 yang tidak bersalah dalam fikiran dan doa anda.

Yang ikhlas,

Scott A. Teare
Setiausaha Agung
Pertubuhan Pergerakan Pengakap Sedunia (WOSM)
Berita bergambar
22/07/14
Pesuruhjaya Latihan Negara, Dato' Paduka Abdul Shukor Mohsin (kiri) menyampaikan sijil penghargaan kepada Ahli Majlis Pengakap Negara, Dato' Seri Dr. Andrew Lim atas sumbangannya menjayakan Program Khidmat Masyarakat dan Serah Bubur Lambuk Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) di Pusat Latihan Pengakap Malaysia (Pulapem), semalam.

Berita bergambar
22/07/14
Ahli Majlis Pengakap Negara, Dato' Seri Dr. Andrew Lim (dua dari kiri) membantu pengakap-pengakap kelana memasak bubur lambuk pada Program Khidmat Masyarakat dan Serah Bubur Lambuk Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) di Pusat Latihan Pengakap Malaysia (Pulapem), semalam.

Berita bergambar
22/07/14
KUALA LUMPUR 20 Julai - Seorang anggota pengakap kelana bergambar bersama anak-anak yatim sebelum menyerahkan bubur lambuk kepada mereka sempena Program Khidmat Masyarakat dan Serah Bubur Lambuk Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) di Pusat Latihan Pengakap Malaysia (Pulapem), semalam.

60 Pengakap Kelana jayakan program edar bubur lambuk.
22/07/14
Oleh: MOHD. AZRAIE MD. YUSOF

KUALA LUMPUR 20 Julai - Seramai 60 ahli pengakap yang terdiri daripada Kumpulan Latihan Kelanasiswa Malaysia (KLKM) Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) serta anggota kelana dari sekitar Selangor menjayakan Program Khidmat Masyarakat dan Serah Bubur Lambuk Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) anjuran Pasukan Latihan Negara PPM.

Program yang diadakan selama dua hari sejak kelmarin di Pusat Latihan Pengakap Malaysia (Pulapem) itu turut melibatkan kira-kira 30 anak yatim dari sekitar Balakong, Selangor.

Pesuruhjaya Latihan Negara, Dato' Paduka Abdul Shukor Mohsin berkata, beliau tidak menyangka program itu mendapat sambutan daripada ahli-ahli pengakap kelana tersebut yang kebanyakannya baru sahaja menerima Anugerah Baden Powell (BP) di Pulau Pinang pada hujung bulan lalu.

``Tak sangka pula program ini mendapat sambutan kerana kami tidak menguar-uarkannya.

``Alhamdulillah dengan kerjasama mereka, kita dapat menghasilkan 700 bekas bubur lambuk yang kemudiannya diedarkan ke surau-surau, masjid, rumah anak yatim serta warga emas yang berdekatan,'' katanya ketika ditemui di pejabatnya di Pulapem, semalam.

Yang turut hadir pada program itu ialah Ahli Majlis Pengakap Negara, Dato' Seri Dr. Andrew Lim yang merupakan antara penyumbang dana kepada program tersebut.

Menurut Abdul Shukor, hari pertama program diisi dengan kerja-kerja kebajikan dan kemasyarakatan yang sememangnya sudah sinonim dengan pengakap kelana iaitu bergotong-royong membersihkan rumah-rumah anak yatim serta surau berdekatan.

``Hari kedua iaitu hari ini, mereka masak bubur lambuk menggunakan dua periuk besar dan menyediakan sendiri juadah berbuka puasa. Pada malam ini juga kita ada pengisian kerohanian iaitu bacaan Al-Quran, ceramah agama dan solat tarawih,'' ujarnya.

Sementara itu, Andrew berkata, beliau berasa berbesar hati dan gembira kerana dapat memberi sumbangan bagi menjayakan program berkenaan.

``Walaupun berbeza agama, namun ia tidak menghalang saya untuk memberi sumbangan kepada rakan-rakan Muslim terutama ahli-ahli pengakap kerana kami adalah bersaudara, lebih-lebih lagi dalam bulan Ramadan.

``Melihat mereka gembira terutama anak-anak yatim, saya pun menjadi gembira. Saya berbangga dengan pengakap-pengakap kelana yang telah menjayakan program ini,'' ujarnya.
Surat Kelulusan Dan Pelepasan Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, KPM Untuk Menyertai Pertandingan Kemahiran Dan Perhimpunan Pengakap Laut Peringkat Kebangsaan Kali Pertama 2014
22/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan SURAT KELULUSAN DAN PELEPASAN BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH HARIAN, KPM UNTUK MENYERTAI PERTANDINGAN KEMAHIRAN PENGAKAP LAUT DAN PERHIMPUNAN PENGAKAP LAUT PERINGKAT KEBANGSAAN KALI PERTAMA 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Justeru itu, dimaklumkan juga mengenai tarikh tutup bagi penyertaan Program tersebut adalah pada 14 Ogos 2014.

Sebarang penyertaan Tuan/Puan, bolehlah merujuk terus kepada Saudara Mohd Hilmi Abu Bakar ditalian 012-3263126.

Lampiran

Kursus Kepimpinan Unit Pengakap Kebangsaan 2014
22/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dimaklumkan mengenai Kursus Kepimpinan Unit Pengakap Kebangsaan 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Bengkel Kelestarian Kembara Peringkat Kebangsaan 2014
22/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Bengkel Kelestarian Kembara Peringkat Kebangsaan 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Kem Pertolongan Cemas Kebangsaan 2014
22/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Kem Pertolongan Cemas Kebangsaan 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Surat siaran World JOTA JOTI 2014
15/07/14
Disertakan disini surat pekeliling dari World JOTA-JOTI Team tentang 57th
Jamboree-On-The-Air - 18th Jamboree-On-The-Internet, yang akan
diadakan pada 18-19 Oktober 2014 untuk makluman Tuan / Puan.

Lampiran


Surat Kebenaran dan Kelulusan Pelepasan Menyertai 10TH AIR / INTERNET ASIA PACIFIC REGIONAL JAMBOREE 2014
09/07/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan Surat Kebenaran dan Kelulusan Pelepasan Menyertai 10TH AIR / INTERNET ASIA PACIFIC REGIONAL JAMBOREE 2014 dari Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, KPM untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Pengakap aktif di Pulau Pinang / An active Scouts in Penang
29/06/14
Pulau Pinang. Pada 23~25 hb Jun, 2014 bertempat di Seameo Recsam, Pulau Pinang telah berlangsung Bengkel 'Scout of the World-Discovery' Peringkat Kebangsaan. Seramai 21 orang peserta Pengakap Kelana yang kebanyakkannya terdiri dari pemegang Anugerah BP dari seluruh negara mengambil bahagian. Bengkel ini dikendalikan oleh Mr. Syd Castelo, Adult Development Director, Asia-Pacific Region dari Ibu Pejabat Pengakap APR di Manila. Peserta yang menyertainya ialah dari 5 negeri iaitu Pulau Pinang, Kedah, WPKL, Johor dan KLKM. Bengkel ini juga dirasmikan YH Dato’ Dr. Muhamad Shahrum Bin Osman, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Persekutuan Pengakap Malaysia. Terdapat beberapa aktiviti luaran bagi bengkel ini iaitu semua peserta bengkel didedahkan dengan kegiatan sosial iaitu ke pusat kitar semula sampah Tzu Chi, dan juga projek penanaman benih pokok bakau di Nibong Tebal, Pulau Pinang. Upacara Majlis Penutup Bengkel telah disempurnakan oleh YBhg Dato’ Paduka Haji Abdul Shukor Bin Mohsin, Pesuruhjaya Latihan Negara dan diiringi oleh Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Pulau Pinang yang juga Pengarah Bengkel iaitu YBhg Tuan Haji Zulkafli bin Kamaruddin.

Manakala pada 25-28 hb Jun, 2014 pula bertempat di Pusat Ko-Kurikulum, Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang, telah berlangsung pula Penilaian BP Award atau dikenali Anugerah BP. Seramai 66 orang peserta yang terdiri dari Pengakap Kelana dari KLKM, Kelana dari Negeri Johor, Pulau Pinang, Kedah dan Selangor telah menyertai penilaian ini. Majlis ‘Soft Opening’ telah dilakukan oleh YBhg Dato’ Paduka Haji Abdul Shukor Bin Mohsin, Pesuruhjaya Latihan Negara.

Pada sebelah petang Jumaat 27hb Jun 2014 telah berlangsung satu majlis pengkalungan manikayu dua butir dan 3 butir di Dewan Kuliah A, IPG Kampus Pulau Pinang. Majlis ini turut dihadiri oleh YBhg Tuan Haji Mohd Radhi Bin Johari – Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri MLKLM/IPGM/KPM

Menurut Tuan Mejor Mohd Khir Bin Muda, Ketua Penilai BP-Award Kebangsaan, pada kali ini peserta telah diuji dengan ujian temuduga dan juga dihalusi kandungan laporan dalam buku log mereka. Selain dari itu, peserta didedahkan dengan aktiviti khidmat sosial dirumah orang tua-tua.

Pada malamnya hari yang sama, telah berlangsung upacara pemakaian Rambu Pengakap dan pemakaian Empolet BP-Award. Dari keseluruhan peserta, hanya 59 orang peserta telah lulus dengan jayanya manakal 7 peserta lagi gagal. Majlis pemakaian epolet dilakukan oleh YBhg Tan Sri Dato’ Seri Dr. Shafie Bin Mohd Salleh, Ketua Pengakap Malaysia dan diiringi oleh YH Dato’ Dr. Muhamad Shahrum Bin Osman, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara.

Selepas jamuan makan malam, majlis diteruskan dengan acara pengkalungan manikayu 2 butir kepada 79 orang Pengakap KLKM. Majlis disempurnakan oleh YH Dato’ Dr. Muhamad Shahrum Bin Osman, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara.

Pada pagi hari Sabtu, 28 hb Jun, 2014 berlangsung lagi upacara kemuncak bagi Pengurniaan Sijil bagi Anugerah B-P oleh Tuan Yang Terutama Negeri Pulau Pinang iaitu Tun Dato' Seri Utama (Dr.) Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas di Dewan Budaya, Universiti Sains Malaysia Pulau Pinang.

Imej

Penang. On 23rd to 25th of June, 2014 at the Seameo Recsam, Penang a 'Scouts of the World Discovery' National workshop was held. A total of 21 participants who were mainly Scout from the past BP Awards across the country participated. The workshop was conducted by Mr. Syd Castelo, Adult Development Director, Asia-Pacific Region from APR Scout Headquarters in Manila. The participants are coming from 5 states including Penang, Kedah, WPKL, Johore and KLKM. The workshop was inaugurated Dato 'Dr. Shahrum Mohammed Bin Osman, National Chief Commissioner, Scouts Association of Malaysia. There are a number of outdoor activities for the workshop when all participants were exposed to social activities from garbage recycling center namely Tzu Chi to mangrove seed planting project in Nibong Tebal, Penang. Workshop closing ceremony was officiated by Dato 'Paduka Haji Abdul Shukor Bin Mohsin, National Training Commissioner.

While on 25th to 28th of June, 2014 at Centre for Co-Curricular, Universiti Sains Malaysia Penang also took place a BP Awards ceremony. A total of 66 participants comprising of KLKM Scout, Rovers from Johore, Penang, Kedah and Selangor have joined this assessment. Ceremony soft opening was done by Dato 'Paduka Haji Abdul Shukor Bin Mohsin, National Training Commissioner accompanied by State Chief Commissioner that also the Workshop Director Tuan Haji Zulkafli bin Kamaruddin.

In the afternoon of Friday 27th June 2014, a 2 and 3 beads wood badge conferment was held inside Lecture Hall A, IPG Penang Campus. The ceremony was also attended by Mr. Radhi Bin Haji Mohd Johari - Chief Commissioner of State MLKLM / IPGMs / KPM

According to Mr. Mejor Mohd Khir Bin Muda, Chief Appraiser BP-National Award, this time the participants were tested with a test such as an interview and also refined the content of the report in their log books. In addition, participants were exposed to the activities of social services to home for the elderly.

The same day evening also held a Scout Tassle wearing and BP-Award epaulette ceremony. Out of 66 total participants, only 59 participants were successful and other 7 participants failed. The epaulette wearing was done by Tan Sri Dato 'Seri Dr. Shafie bin Mohd Salleh, the Chief Scout of Malaysia and accompanied by Dato 'Dr. Shahrum Mohammed Bin Osman, Chief Commissioner of State.

The ceremony proceeded by the conferment of 2 beads Wood Badge to 79 Scouts from KLKM. The ceremony officiated by Dato 'Dr. Shahrum Mohammed Bin Osman, Chief Commissioner of State.

On the morning of Saturday, 28 th of June, 2014 the final highlight of the event was the ceremony of BP Awards certification by His Excellency the State of Penang, Tun Dato 'Seri Utama (Dr.) Haji Abdul Rahman bin Haji Abbas at the Cultural Hall, Universiti Sains Malaysia Penang.

Images
10th Asia Pacific Regional Air / Internet Jamboree
29/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama sama ini dikepilkan surat siaran mengenai 10th Asia Pacific Regional Air / Internet Jamboree untuk makluman dan tindakan Tuan / Puan.

Lampiran

DBKL sedia bantu anjur Jambori Kebangsaan 2015
26/06/14
Oleh: MOHD. AZRAIE MD. YUSOF

KUALA LUMPUR 26 Jun - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bersedia untuk membantu Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dalam menganjurkan Jambori Kebangsaan pada tahun hadapan yang dijangka akan disertai oleh 7,000 pengakap dari dalam dan luar negara.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Phesal Talib berkata, pihaknya sentiasa mengalu-alukan penganjuran program sihat daripada pelbagai pihak khususnya PPM dalam usaha untuk lebih `menghidupkan’ ibu kota tersebut.

``Kita akan membenarkan Taman Metropolitan Batu atau Taman Metropolitan Kepong untuk dijadikan sebagai tapak jambori di samping membantu menyediakan kemudahan-kemudahan asas lain seperti air dan tandas.

``Apa yang penting, kita mahukan Kuala Lumpur khususnya taman-taman tersebut supaya sentiasa diisi dengan pelbagai program. Kita tidak mahu ia dibiarkan sunyi seterusnya mengundang perbuatan tidak sihat seperti jenayah dan vandalisme,’’ katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas merasmikan majlis penutup Jambori Metropolitan Kuala Lumpur 2014 anjuran PPM Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Taman Metropolitan Batu, di sini hari ini.

Yang turut hadir, Naib Pengerusi Majlis Pengakap Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datuk Abdullah Yunus, Pesuruhjaya Program Negara PPM, Amir Hamzah Aman dan Ketua Pegawai Operasi Ibu Pejabat PPM, Mohd. Zaki Nuruddin.

Jambori Metropolitan Kuala Lumpur 2014 yang bermula sejak 21 Jun lalu disertai seramai hampir 300 pengakap daripada 16 kontigen termasuk dari Indonesia, Brunei dan Filipina.

Dalam pada itu, Ahmad Phesal menjemput PPM khususnya dari Kuala Lumpur untuk bersama-sama menyumbang tenaga bagi menjayakan program menanam 30,000 anak pokok anjuran DBKL di sekitar bandar raya itu.

``Saya fikir program seperti ini bagus untuk pengakap yang cukup dikenali dengan kesukarelawanannya. Bila anak-anak muda ini menyumbang sesuatu kepada Kuala Lumpur, mereka akan ada rasa semangat patriotisme dan cintakan Kuala Lumpur.

``Program seperti ini dapat memupuk nilai-nilai positif kepada pelajar-pelajar sekolah amnya dan pengakap khususnya,’’ ujarnya.
Malaysia sedia anjur Persidangan Pengakap Sedunia
19/06/14
Malaysia menyatakan kesediaan untuk menjadi tuan rumah Persidangan Pengakap Sedunia Ke-41 dan Forum Pengakap Muda Sedunia Ke-13 yang dijadualkan berlangsung pada 2017.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berharap, pertubuhan pengakap di negara-negara lain memberi sokongan terhadap hasrat Malaysia itu.

"Saya berharap pengundian yang bakal dijalankan di Slovenia hujung tahun ini akan memihak kepada Malaysia," katanya ketika berucap merasmikan Pejabat Biro Pengakap Dunia di Menara Sentral Vista di sini hari ini.

Yang turut hadir, isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor; Naib Presiden Filipina, Jejomar C. Binay; Setiausaha Agung Pertubuhan Pergerakan Pengakap Sedunia (WOSM), Scott Teare; Ahli Jawatankuasa WOSM, Simon Hang-Bock Rhee dan Ketua Pengakap Negara, Datuk Seri Dr. Shafie Mohd. Salleh.

Pejabat baharu Biro Pengakap Dunia itu berfungsi sebagai pusat khidmat bagi operasi antarabangsa WOSM.

Perdana Menteri turut menyatakan kegembiraannya dengan keputusan Biro Pengakap Dunia untuk memindahkan operasinya ke Malaysia.

"Bagi pihak kerajaan dan rakyat Malaysia, saya ingin mengucapkan selamat datang kepada semua," ujarnya.

Beliau menyifatkan pertubuhan pengakap yang mempunyai lebih 40 juta ahli di 162 negara sebagai pergerakan yang berupaya membawa perubahan dalam kehidupan manusia.

Sementara itu, pejabat yang menempatkan sebanyak 30 kakitangan dari pelbagai negara itu berfungsi sebagai pusat khidmat bagi operasi antarabangsa WOSM.

Dengan pembukaan pejabat tersebut, rangkaian hubungan antara pejabat-pejabat Biro Pengakap Dunia yang lain di Brussels, Kaherah, Kiev, Geneva, Manila, Nairobi dan Panama City menjadi semakin meluas.

Langkah itu membolehkan WOSM yang berpangkalan di Geneva berkomunikasi dengan pertubuhan-pertubuhan pengakap kebangsaan di sebanyak 162 negara di seluruh dunia.

Dalam pada itu, Scott Teare berkata, sebanyak tujuh bandar raya telah disenarai pendek dan Kuala Lumpur akhirnya dipilih sebagai lokasi Pejabat Biro Pengakap Dunia yang baharu.

Enam bandar raya lain yang turut disenarai pendek adalah London, Dubai, Bangkok, Geneva, Paris dan Singapura.

"Kuala Lumpur dan WOSM mempunyai gabungan yang unik. Kota metropolitan ini menonjolkan kehidupan yang moden manakala WOSM menghimpunkan anak-anak muda yang memiliki nilai-nilai murni dan kukuh," katanya ketika berucap pada majlis perasmian tersebut.

Sumber Utusan Online


Imej


Second, National JOTA-JOTI Committee Meeting 2014
16/06/14
BP House. A meeting of the National JOTA-JOTI Committee Meeting 2014 was held on 14 th of June, 2014 at 2 pm to 6 pm at BP House, Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur. Nearly 90 percent of all ...the states in Malaysia have sent representatives to participate in this meeting, representatives of relevant known as the State JOTA-JOTI Organizer –SJO.
The formation of the committee is important for managers to make SJO’s in Malaysia will be better prepared and excel in performing activities JOTA-JOTI stations respectively. The formation of this committee is very important for the immediate activities such as APR-Air Internet Jamboree in August and Jota-JOTI World in October. All the SJO’s for the State were honours to rewarded a Certificate of Appointment for the year 2014/2015 and the SJO’s ID-Card for easier to coordinating JOTA JOTI in respective states.

Images

Mesyuarat Sekretariat Pengakap Laut Kebangsaan Persekutuan Pengakap Malaysia siri 1 / 2014
10/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai mesyuarat Sekretariat Pengakap Laut Kebangsaan Persekutuan Pengakap Malaysia siri 1 / 2014 yang akan diadakan seperti ketetapan berikut:

Tarikh : 21 Jun 2014 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi
Tempat : Rumah BP Jalan Hang Jebat Kuala Lumpur
Pakaian : Seragam Pengakap No.3

Sebarang pertanyaan mengenai mesyuarat tersebut, Tuan/Puan boleh merujuk terus kepada Saudara Mohd Hilmi - Setiausaha Sekretariat Pengakap Laut Kebangsaan ditalian 012-326 3126.

Lampiran

Jemputan Seminar "Tadbir Urus Cemerlang Edisi ke-7 : Strategi Lautan Biru Dalam Tadbir Urus Organisasi
04/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dipanjangkan makluman dari Majlis Belia Malaysia dan UUM mengenai Jemputan Seminar "Tadbir Urus Cemerlang Edisi ke-7 : Strategi Lautan Biru Dalam Tadbir urus Organisasi untuk makluman dan tindakan pihak Tuan/Puan.

Lampiran

10th Asia Pacific Regional Air / Internet Jamboree
01/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama sama ini dikepilkan surat siaran mengenai 10th Asia Pacific Regional Air / Internet Jamboree untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan

Lampiran

Asia Special Jamboree 2014 Outline, Incheon City of Seoul
01/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Asia Special Jamboree 2014 Outline, Incheon City of Seoul Koreauntuk makluman dan tindakan Tuan/Puan

Lampiran

"Peace and I" Retreat / Workshop
01/06/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama sama ini dikepilkan surat siaran mengenai "Peace and I" Retreat / Workshop untuk makluman dan tindakan

Lampiran

17th International Youth Gathering for Cultural Exchange
28/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai 17th International Youth Gathering for Cultural Exchange, Egypt 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan

Lampiran
International Camp Wonderland Azerbaijan 2014
27/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai International Camp Wonderland Azerbaijan 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Pencalonan Peserta Kursus Lencana API Peringkat Kebangsaan 2014
27/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Pencalonan Peserta Kursus Lencana Api Peringkat Kebangsaan 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Jambori Metropolitan Kuala Lumpur
21/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dikepilkan surat siaran mengenai Jambori Metropolitan Kuala Lumpur untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Jemputan kemajlis perasmian Jambori MoP Pengakap sempena sambutan Hari Belia Negara 2014
20/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dikepilkan surat jemputan berkaitan dengan perkara diatas di rujuk. Mohon jasa baik Tuan/Puan hadir bagi menyokong program yang dijalankan ini.

Lampiran

Surat Kelulusan dan Pelepasan tugas dari Bahagian Sekolah Harian KPM untuk Perak International Jamboree 14
20/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat kelulusan dan pelepasan tugas dari bahagian Sekolah Harian KPM untuk Perak International Jamboree 14 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Surat Kelulusan dan Pelepasan dari Bahagian Sekolah Harian KPM untuk Jambori Selangor
20/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat Kelulusan dan Pelepasan dari Bahagian Sekolah Harian KPM untuk Jambori Antarabangsa Pengakap Selangor untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Colombo Centenary International Scout Jamboree
08/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Colombo Centenary International Scout Jamboree 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Tarikh akhir bayaran yuran 23rd World Scout Jamboree Japan 2015
08/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai tarikh akhir bayaran Yuran 23rd World Scout Jamboree Japan 2015 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran 1
Lampiran 2

4th International Patrol Jamboree
08/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dipanjang surat siaran mengenai 4th International Patrol Jamboree 2014 Korea untuk makluman dan tindakan Tuan / Puan.

Lampiran

Jambori Antarabangsa Pengakap Selangor 2014
08/05/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dimaklumkan bahawa Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Selangor akan menganjurkan Jambori Antarabangsa Pengakap Selangor 2014. Dibawah dilampirkan juga segala borang serta surat pengumuman

Lampiran

Kursus Bimbingan Peperiksaan Radio Amatur (RAE) Peringkat Kebangsaan.
29/04/14
Dengan segala hormatnya dikepilkan surat siaran berkaitan dengan perkara diatas yang akan berlangsung pada 17 dan 18 haribulan Mei 2014. Mohon jasabaik Tuan / Puan untuk menghantar senarai pencalonan mengikut tarikh yang telah ditetapkan.

Lampiran

Borang kursus

Bengkel Asas Laman Sesawang dan Multimedia pada 15-17 Mei 2014
24/04/14
Disertakan disini borang pendaftaran serta pemberitahuan untuk kursus diatas untuk tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Surat siaran Jambori Antarabangsa India ke-17 2014
24/04/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai 17th Indian National Jamboree 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran


Kursus Penolong Jurulatih Kebangsaan (CALT) 2014 mendapat perhatian negara-negara di APR
14/04/14
Tanggal 6 hingga 12 hb April, 2014 telah berlangsung Kursus Penolong Jurulatih Kebangsaan (CALT) 2014 anjuran Pasukan Latihan Negara. Kursus elit ini telah diadakan di Universiti Tun Hussein Onn, Batu Pahat, Johor. Jumlah keseluruhan peserta ialah seramai 156 orang, 7 dari Taiwan, 2 dari Maldives. Dan selebihnya dari seluruh Negara.
Kursus ini telah dihadiri oleh Syd Castillo –Director of Youth Programme, dari ibu pejabat APR-WOSM

Terdapat 5 Pengarah Kursus iaitu Tuan Mejar Mohd Khir Bin hj Muda (Kumpulan 31-Banang), Tuan Hj Mohd Zulkifli Bin Dato’ Hj Maulud (Kumpulan 32-Jerai), Tuan Hj Khairil Bin Sulaiman (Kumpulan 33-Lambak), En Saiful Azlan bin Azimat (Kumpulan 34-Ledang), dan Tuan Haji Razak Bin Hj Shahidan (Kumpulan 35-Tahan). Selain dari itu, seramai 20 orang pembimbing telah dijemput untuk menjadi pembimbing kepada kumpulan-kumpulan yang telah dibahagikan dalam kursus tersebut.

Pengerusi Kursus iaitu YBhg Dato’ Paduka Hj Abdul Shukor Mohsin, Pesuruhjaya Latihan Negara dalam ucapan ‘soft opening’ kursus, YBhg Dato’ Paduka memaklumkan bahawa inilah kursus yang julung kali mendapat sambutan yang hebat dari seluruh negara dan luar negara sejak tahun 2010 CALT di Sabah. YBhg Dato’ Paduka juga menyarankan kepada semua peserta supaya menjaga tatasusila, sahsiah perlakuan diri serta kehormatan pengakap disepanjang kursus tersebut yang dilakukan di pusat pengajian tinggi kerajaan.

Dalam majlis Malam Kebudayaan, YBhg Datuk Dr. Awang Bin Zaini iaitu Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara telah dijemput untuk merasmikan malam tersebut. Malam kebudayaan tersebut begitu meriah dan semua peserta kursus telah mengambil bahagian dengan jayanya.

Dimajlis penutup kursus, YH Dato’ Dr Muhammad Shahrum Bin Osman Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara telah sudi merasmikannya dan menyampaikan sijil-sijil penghargaan, sijil penyertaan dan hadiah.  Turut bersama dalam upacara itu ialah Timbalan Naib Canselor Hal Ehwal Pelajar & Alumni UTHO iaitu Professor Ir. Dr. Amir Hashim bin Mohd Kassim.

Imej
Laporan 1
Laporan 2
Laporan harian penuh

40th World Scout Conference dan 12th World Scout Youth Forum Slovenia, Ogos 2014
13/04/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai 40th World Scout Conference dan 12th World Scout Youth Forum Slovenia August 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Bekas Ketua Kwarnas Gerakan Pramuka Meninggal Dunia
01/04/14
Bekas Ketua Kwarnas Gerakan Pramuka yang juga bekas Ketua Umum Ikatan Doktor Indonesia (IDI) bagi tempoh 1988-1991 dan 1994-1997, Profesor Dr. Azrul Azwar telah meninggal dunia hari ini di Hospital Cipto Mangunkusumo (RSCM). Allahyarham berusia 68 tahun.

Menurut sumber berita beliau telah menghembuskan nafas terakhirnya pada jam 1800 Waktu Indonesia Barat. Allahyarham semasa hayatnya telah menderita sakit barah hati yang telah dihadapinya sejak sekian lama. Mengikut jadual Allahyarham bakal menjalani pembedahan hati pada bulan April depan namun sayangnya hasrat itu tidak kesampaian.

Kegigihan Allahyarham untuk mencari penderma hati hingga sampai ke Malaysia telah menemui jalan buntu kerana tidak menjumpai calon yang sesuai atas dasar perubatan.

Pada ketika berita ini ditulis jenazah Allahyarham masih lagi berada di ruang VVIP RSCM Kencana bersama dengan Setiausaha Agung dan pegawai-pegawai IDI. Jenazah akan diletakkan sementara di Fakulti Perubatan Universiti Indonesia (FKUI) di Salemba sebelum dikebumikan. Lokasi pengkebumian masih belum dapat dipastikan lagi.

Seluruh warga Persekutuan Pengakap Malaysia dan rakyat Malaysia amnya amat bersedih dengan pemergian Allahyarham yang juga merupakan sahabat akrab Persekutuan Pengakap Malaysia. Takziah diucapkan kepada keluarga Allahyarham.

Al-Fatihah
Kem Pendidikan Marin Pengakap Laut Peringkat Kebangsaan kali ke-3 2014
28/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Kem Pendidikan Marin Pengakap Laut Peringkat Kebangsaan kali ke-3 2014 untuk makluman dan tindakan pihak YBhg. Dato'/Datuk/Tuan.

Lampiran

Siaran APR Workshop On Delivery Better Services To Stakeholders, Terengganu Malaysia dan APR Workshop On Fundraising, Taipa Macau.
28/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran untuk makluman dan tindakan Tuan.

Surat siaran adalah seperti berikut:

1.APR Workshop on Fundraising - Taipa, Macau
2.APR Workshop on Delivering Better Services to Stakeholder - Terengganu, Malaysia

Adalah dipohon kerjasama YBhg. Dato'/Datuk/Tuan untuk memanjangkan maklumat tersebut kepada para pemimpin-pemimpin dibawah jagaan pihak Tuan.

Lampiran

COMDECA (Comunity Development Camp) MALAYSIA 2014
24/03/14
Pada 20-23 Mac, 2014, YH Dato’ Dr Muhammad Sharum Bin Osman Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara dijemput untuk turut serta dalam Majlis Penutupan Program Messenger of Peace iaitu COMDECA (Comunity Development Camp) MALAYSIA 2014 bertempat diperkampungan nelayan Balok, Kuantan. Majlis penutup yang disempurnakan oleh YB Dato’ Shahaniza Binti Shamsudin, Pengerusi Pembangunan Wanita Dan Keluarga, Komunikasi dan Multimedia Negeri Pahang. Dalam Majlis tersebut juga YH Dato’ Dr Muhammad Sharum diiringi oleh YH Dato' Lias bin Haji Mohd Noor, Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Pahang telah melepaskan burung dari dalam sangkar menandakan keamanan dan kedamaian yang diperlukan oleh semua pihak.

Aktiviti COMDECA telah disertai oleh peserta seramai 89 orang. Yang telah menekankan aspek pembinaan pusat cyber setempat, pembinaan kelas menjahit dan perkhemahan COMDECA 2014
Penyertaan Jambori Messenger of Peace Persekutuan Pengakap Malaysia sempena sambutan Hari Belia Negara 2014
19/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dimaklumkan bahawa pada Persekutuan Pengakap Malaysia akan menganjurkan Jamboree Messenger of Peace (MoP) Pengakap 2014 sempena Sambutan Hari Belia Negara 2014 seperti ketetapan berikut:

Tarikh: 23 – 25 Mei 2014
Pendaftaran Urusetia: 22 Mei 2014 ( Jam 2.30 petang)
Pendaftaran Peserta: 23 Mei 2014  (Jam 10.30 pagi)
Tamat: 26 Mei 2014 -  Jam 10.00 pagi (Bertolak Pulang)
Tempat: Sekitar Masjid Sultan Mizan, Putrajaya
Penyertaan: 3000 orang dari seluruh Negara.
Konsep: Berjambori, Berkhidmat dalam Kesukarelaan.(Membantu kelancaran program Jambori dan Hari Belia Negara),

Untuk makluman Tuan/Puan sebagai menyokong program  kerajaan, PPM akan melibatkan diri dalam program tersebut yang akan dikenali sebagai Jamboree Messenger of Peace (MoP) Pengakap 2014.

Untuk makluman Tuan/Puan sepanjang program ini diadakan, pihak sekretariat Hari Belia Negara akan menyediakan 3 program utama iaitu Jom Ke Putrajaya, Pengantarabangsaan dan Penyertaan Swasta yang dibahagi-bahagikan dengan pelbagai program / aktiviti mengikut kluster disediakan oleh pihak penganjur.

Jambori Pengakap Sempena Hari Belia Negara 2014 kali ini bertemakan “Messenger of Peace” – Kesukarelaan dan Kedamaian. Oleh itu Pihak sekretariat Jamboree Messenger of Peace (MoP) Pengakap juga ada menyediakan aktiviti dalam perkhemahan seperti Pertandingan Kawad kaki Formasi, Persembahan Kebudayaan dan Pameran Pengakap, menjalankan aktiviti kesukarelaaan dan memberi perkhidmatan bagi membantu urus setia di tapak-tapak aktiviti yang memerlukan khidmat daripada PPM.

Oleh itu, dipohon juga daripada Tuan/Puan agar dapat membawa senarai nama dan no kad pengenalan peserta sebanyak 3 salinan dan diserahkan kepada urusetia pendaftaran pada 23 Mei 2014.

Segala kerjasama dan bantuan daripada Tuan/Puan amatlah dihargai dan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih.
Mesyuarat Jawatankuasa Jambori Messenger of Peace Pengakap Sempena Sambutan Hari Belia Negara 2014
19/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya dimaklumkan bahawa Jawatankuasa Program Negara akan mengadakan Mesyuarat Jawatankuasa Jambori Messenger of Peace Pengakap sempena Sambutan Hari Belia Negara 2014 pada tarikh, masa dan tempat seperti ketetapan berikut:-

Tarikh: 29 Mac 2014 (Sabtu)
Masa: 8.30 pagi
Tempat: Dewan Mesyuarat, Rumah BP Jalan Hang Jebat, Kuala Lumpur
Pakaian: Seragam No.3

Sehubungan dengan itu, Tuan/Puan, dijemput hadir ke mesyuarat tersebut dan dipohon kerjasama untuk memaklumkan serta mengesahkan kehadiran ke mesyuarat tersebut.

Bersama-sama ini juga disertakan agenda mesyuarat untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Kursus Pengendalian Krew Kelana
12/03/14
Dengan hormatnya dikepilkan surat makluman berkaitan dengan perkara di atas dirujuk. Mohon jasa baik Tuan/Puan menghantar Pen. Ketua Pesuruhjaya Negeri (Unit Kelana) dan seorang Pen. Pesuruhjaya Pengakap Daerah (Unit Pengakap Kelana) serta seorang pemimpin Pengakap Kelana bagi menghadiri kursus yang dijalankan.

Lampiran
Borang kursus


Pencalonan Kursus Penolong Jurulatih Kebangsaan Kali ke 31 & 32
12/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitnya dikepilkan surat makluman berkaitan dengan perkara diatas. Mohon jasa baik Tuan/ Puan menghantar borang pencalonan beserta salinan sijil manik kayu untuk pengesahan dan rujukan pihak Pasukan Latihan Negara kepada Ibu Pejabat Persekutuan Pengakap Malaysia sebelum 25 Mac 2014.

Lampiran

APR Seminar on the Scouts of the World Award pada 23 hingga 26 Oktober 2014 bertempat di International Youth Centre, Seoul Korea.
10/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai APR Seminar on the Scouts of the World Award pada 23 hingga 26 Oktober 2014 bertempat di International Youth Centre, Seoul Korea untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Surat Kelulusan dan Kebenaran 4th International Jengka Jamboree dan 1st Agoonoree KTM 2014
10/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat dari Bahagian Ko-Kurikulum KPM mengenai kelulusan dan kebenara 4th International Jengka Jamboree dan 1st Agoonoree KTM 2014 untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Surat siaran Jambori Pengakap Antarabangsa Perak / Perak International Jambori (PIJ 2014)
10/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat siaran mengenai Jambori Pengakap Antarabangsa Perak untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

Mencari Kata Sepakat Dalam Bengkel Ulangkaji Pentarafan Bagi Pentaraf Pengakap Raja PPM Negeri Kedah Darul Aman 2014
06/03/14
1hb Mac 2014, bertempat di Pusat Kokurikulum Daerah Kota Setar, Kem Kuala Sala, Alor Star telah berlangsung satu Bengkel Ulangkaji Pentarafan bagi Pentaraf Pengakap Raja Negeri Kedah. Dalam bengkel ini, semua peserta-peserta dikehendaki memikirkan dan mencapai kata sepakat mengenai cara-cara terbaik dalam menjalankan tugas sebagai Pentaraf Pengakap Raja.

Bengkel ini dirasmikan penutupannya oleh YBhg Dato’ Paduka Hj. Abdul Shukor Bin Mohsin, Pesuruhjaya Latihan Negara. Dalam ucapan beliau yang menegaskan bahawa untuk melahirkan pengakap raja, kualiti adalah diutamakan berbanding dengan kuantiti. Oleh yang demikian, beliau memuji sikap PPM negeri Kedah yang mengambil jalan bijak dalam mencari kaedah bagi menyelesaikan beberapa masalah yang timbul ketika membuat pentarafan Pengakap Raja dengan cara mengadakan bengkel yang amat berfaedah tersebut.

Turut hadir di upacara tersebut ialah Penolong Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara -ICT iaitu Ahmad Sabri Bin Haji Saad, yang telah menyerahkan penyata tajaan laman web dan ‘hosting’ bagi PPM Negeri Kedah.

Dalam acara lawatan, pihak tetamu kehormat dari Ibu Pejabat PPM telah dibawa oleh En. David Teng Weng Cheong - Timbalan Pengerusi J/Kuasa Pasukan Latihan  Pengakap Daerah (PLD) Kota Setar ke tapak cadangan Kota Setar Scout Academy yang telah dilancarkan cadangan baru-baru ini di SMJK Keat Hwa, Jalan Kuala Kedah, Alor Setar oleh YH Dato’ Dr. Mohd Shahrum Bin Osman - Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara.

Imej

Sambutan Hari Pengasas 2014 dengan Stesen Radio Amatur di PPM Wilyah Persekutuan Kuala Lumpur.
06/03/14
PPM Daerah Batu telah menganjurkan Sambutan Hari Pengasas pengakap Sedunia bertempat di Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur bermula jam 3.00petang hingga keesokan harinya jam 12 tengahari. Sambutan ini juga di bantu oleh State Jota-Joti Organizer (SJO) yang dipengerusikan oleh Mohd Fauzan Bin Omar -9W2FOR. Manakala station master yang dilantik ialah En. Ong Gim Huat -9M2KEV. Callsign yang digunakan ketika itu ialah 9M2PPM. Berbagai aktiviti telah dijalankan termasukkan ujian-ujian lencana pengakap muda remaja, dan juga aktiviti stesyen kemahiran pengakap dijalankan seperti tali menali, kemahiran mengikat bendera, permainan kim games, kawad kaki, isyarat sulit dan kraftangan. Majlis Perasmian Penutupan disempurnakan oleh Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara Yang Berbahagia Dato’ Dr. Mohammad Shahrum bin Osman.

Laporan

Notis Urusan Pendaftaran Keahlian, Surat Lantikan dan Tauliah.
06/03/14
Dengan segala hormatnya dikepilkan makluman berkaitan dengan perkara diatas di rujuk.

Lampiran

Surat Kelulusan dari Bahagian Ko-kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia ke Jambori Terengganu
06/03/14
Dengan segala hormat dan sukacitanya bersama-sama ini dikepilkan surat kelulusan dari bahagian Ko-Kurikulum Kementerian Pelajaran Malaysia Ke Jambori Terengganu untuk makluman dan tindakan Tuan/Puan.

Lampiran

PPM
Pengumuman & Berita
News & Announcement
Hakcipta PPM 1908-2013
Arkib / Archive
Web Site Hit Counter