Kuala Lumpur :

Seramai 355 ahli Pengakap Negeri Kedah yang terdiri daripada pelajar tingkatan empat termasuk 18 ahli Pengakap Daerah Kulim berjaya menyertai Ekspedisi Pendakian Gunung Jerai baru-baru ini.

Antara aktivitii yang diadakan termasuk mendaki gunung, mengenal pokok rimba, melakukan lawatan ke Muzium Perhutanan, melakukan aktiviti Ikhtiar Hidup termasuk membaca dan mengendalikan kompas.

Pesuruhjaya Pengakap Daerah Kulim, Ismail Othman berkata, Ekspedisi Pendakian Gunung Jerai merupakan aktiviti Pengakap Negeri Kedah yang dianjurkan sejak sekian lama dan mendapat kerjasama Jabatan Perhutanan Negeri Kedah.

 355 ahli Pengakap tawan Gunung Jerai

Menurutnya, ia juga adalah acara tahunan bagi ahli Pengakap Remaja yang ingin mendapatkan Lencana Ekspedisi yang merupakan lencana wajib bagi calon Pengakap Raja.

“Di samping menguji ketahanan fizikal dan mental, peserta juga didedahkan dengan ilmu hutan, ikhtiar hidup dan teknik mengenali spesies pokok yang terdapat dalam hutan simpan ini,” katanya.

 

Majlis perasmian penutup disempurnakan Ketua Sektor Pengurusan Pembangunan Kemanusiaan, Jabatan Pendidikan Negeri Kedah, Marzuki Daud.

Turut disampaikan, sijil penyertaan dan pencapaian yang berjaya dilalui peserta mengikut kemampuan masing-masing.

Sumber : Sinar Harian Online

Tukar Bahasa

Makluman & Berita

Jika ada sebarang berita, notis, makluman atau bahan kreatif yang berkaitan Pengakap bolehlah menghantarkan email kepada berita@pengakapmalaysia.org. Berita hendaklah lengkap dengan butiran acara, gambar dan penerangan ringkas. Untuk notis acara, email hendaklah dihantar sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum acara berlangsung. 

Statistik Pelawat

5535157
Hari Ini
Minggu Ini
Bulan Ini
Jumlah Pelawat
1648
1648
209621
5535157

IP Pelawat: 34.238.189.171
25-08-2019 06:46
Go to top
PPM HQ

Hakcipta © 2017 - Persekutuan Pengakap Malaysia