Kuala Lumpur :
SULTAN Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah (kiri) berkenan menyampaikan 256 penerima Anugerah Sijil dan Lencana Pengakap Raja Bagi Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Selangor Tahun 2017 di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam

Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, hari ini berkenan menganugerahkan Sijil Pengakap Raja beserta Lencana Pengakap Raja kepada 256 Pengakap Remaja di seluruh Selangor.

Penerima terdiri daripada Pengakap Remaja yang lulus cemerlang dalam Ujian Penarafan Pengakap Raja, yang dilaksanakan oleh Lembaga Penarafan Pengakap Raja Negeri Selangor.

Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Selangor, Ishak Mohd Jonid, berkata perakuan Pengakap Raja itu diputuskan oleh Lembaga Penarafan Pengakap Raja Selangor.

"Ini anugerah tertinggi di Malaysia bagi Pengakap Remaja (yang berusia 17 tahun hingga 18 tahun) dan sijil yang diterima oleh mereka sangat unik kerana ditandatangani oleh Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Melayu.

ANTARA penerima yang hadir pada Majlis Anugerah Sijil dan Lencana Pengakap Raja Bagi Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Selangor Tahun 2017 di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam. - Foto Faiz Anuar

"Pengakap Remaja yang menerima sijil dan lencana Pengakap Raja hari ini adalah mereka yang lulus pelbagai tahap ujian yang bermula sejak Tingkatan Satu.

"Ujian ini harus diikuti dari Tingkatan Satu sehingga Tingkatan Lima kerana setiap peringkat ada skim latihan berbeza. Semakin tinggi, semakin meningkat tahapnya," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Istiadat Penganugerahan Sijil Pengakap Raja bagi Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Ishak berkata, dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini, Selangor berjaya melahirkan ramai Pengakap Remaja setiap tahun.

ANTARA penerima yang hadir pada Majlis Anugerah Sijil dan Lencana Pengakap Raja Bagi Persekutuan Pengakap Malaysia Negeri Selangor Tahun 2017 di Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam.-Foto Faiz Anuar

"Berbanding negeri lain di Malaysia, Selangor adalah negeri yang mengeluarkan Pengakap Remaja paling ramai.

"Bagaimanapun, Pengakap Remaja tidak boleh sewenang-wenangnya memberi bantuan, contohnya ketika banjir kerana mereka masih di bawah pengawasan dan tanggungjawab ibu bapa serta guru," katanya.

Beliau berkata, pihaknya amat menghargai keberangkatan Sultan Sharafuddin menghadiri istiadat itu.

 

Sumber : Berita Harian Online

Tukar Bahasa

Makluman & Berita

Jika ada sebarang berita, notis, makluman atau bahan kreatif yang berkaitan Pengakap bolehlah menghantarkan email kepada berita@pengakapmalaysia.org. Berita hendaklah lengkap dengan butiran acara, gambar dan penerangan ringkas. Untuk notis acara, email hendaklah dihantar sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum acara berlangsung. 

Statistik Pelawat

4905967
Hari Ini
Minggu Ini
Bulan Ini
Jumlah Pelawat
3665
31510
171972
4905967

IP Pelawat: 54.145.45.143
19-06-2019 08:37
Go to top
PPM HQ

Hakcipta © 2017 - Persekutuan Pengakap Malaysia