Kuala Lumpur :
KOTA KINABALU :  Yang Dipertua Negeri Sabah, Tun Dr Juhar Datuk Mahiruddin dikurniakan anugerah tertinggi Persekutuan Pengakap Malaysia (PPM), Bintang Semangat Padi.
 
Menurut Ketua Pengakap Negara, Tan Sri Dr Shafie Mohd Salleh, majlis ringkas penganugerahan berlangsung pada kunjungan persatuan itu di Istana Negeri, pagi tadi.
 1 2
 
“Penganugerahan ini mengikut Prosedur Operasi Standard (SOP) PPM yang menggariskan Penaung Pengakap ialah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.
 
“Kemudian, di bawah naungan Seri Paduka adalah Penaung setiap negeri iaitu semua Sultan dan Yang Dipertua Negeri.
 
“Ia merupakan tujuan utama kami berkunjung ke Sabah untuk melafaz dan memberikan pemasyhuran kepada Tuan Yang Terutama Yang Dipertua Negeri sebagai penaung PPM di negeri ini,” jelasnya kepada media sebaik selesai mengadakan kunjungan hormat kepada Tun Juhar.
 
Dalam pada itu, Shafie mengalu-alukan penyertaan kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi ahli pengakap khususnya kepada anak-anak muda.
 
Tambahnya, Transformasi Nasional 2050 (TN50) melalui pengakap merupakan suatu wadah terbaik dalam mengukuhkan permuafakatan dan menyatukan anak-anak bangsa.
 
Hadir sama Pesuruhjaya Antarabangsa PPM, Dr Mohamed Mukhyuddin Sarwani; Pesuruhjaya Latihan Negara, Ishak Mohd Jonid; Penolong Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Nasaruddin Shamsuddin dan Timbalan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara, Datuk Dr Awang Zaini Suntim merangkap Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negeri Sabah.
 
Sumber: Sayangsabah.com

Tukar Bahasa

Makluman & Berita

Jika ada sebarang berita, notis, makluman atau bahan kreatif yang berkaitan Pengakap bolehlah menghantarkan email kepada berita@pengakapmalaysia.org. Berita hendaklah lengkap dengan butiran acara, gambar dan penerangan ringkas. Untuk notis acara, email hendaklah dihantar sekurang-kurangnya dua (2) minggu sebelum acara berlangsung. 

Statistik Pelawat

3182603
Hari Ini
Minggu Ini
Bulan Ini
Jumlah Pelawat
11496
29256
333519
3182603

IP Pelawat: 100.24.46.10
21-01-2019 14:24
Go to top
PPM HQ

Hakcipta © 2017 - Persekutuan Pengakap Malaysia